Een ziek kind heeft speciale aandacht en zorg nodig. Dit kan een kind het beste thuis krijgen, op het dagverblijf kunnen wij die extra zorg veelal niet bieden. We vinden het wel fijn als ouders ons even aangeven dat het kind ziek is en dus niet op het dagverblijf kan komen. Kinderziekten moeten, voordat u het kind brengt, direct worden gemeld bij de leidsters, vaak is dit geen reden uw kind thuis te houden. Bij het ziektebeleid gaan we uit van de richtlijnen van de GGD. Zie protocol ziekte voor meer informatie.
• 38 graden koorts of hoger
• Continu huilerig, hangerigheid, lusteloosheid
• Hoofdluis (uw kind mag weer komen spelen na behandeling)
• Besmettelijke ziekten, zoals waterpokken (uw kind mag weer komen spelen als de
• blaasjes zijn ingedroogd), mazelen, roodvonk, rode hond, bof, ring of dauwworm etc.
• In alle andere gevallen dat de medewerker van mening is dat het beter is voor het kind om thuis te zijn
Ook als een kind koorts krijgt op het kdv vragen we ouders om het kindje op te halen. Bij ongevallen met lichamelijk letsel en acute ziektegevallen, waarbij de hulp van een arts nodig is, neemt het kinderdagverblijf direct contact op met de ouders/verzorgers en indien nodig met de arts. Als de pedagogisch medewerkster iets signaleert bij een kindje, vindt er overleg plaats met collega’s en leiding. Er wordt overlegd of er contact met de ouders opgenomen moet worden. Bij het vermoeden van iets besmettelijks wordt de ouders gevraagd het kindje op te halen en even langs de huisarts te gaan. In onze entree, geven wij aan of er een ziekte heerst met daarbij een korte uitleg over de betreffende ziekte. Tevens sturen we in geval een uitbraak van een besmettelijke ziekte aan alle ouders een nieuwsbrief via bv email. Vb waterpokken.
13.2 Medicijnverstrekking
De pedagogisch medewerksters mogen niet zomaar medicijnen verstrekken aan kinderen. Hierbij moet de wet BIG gevolgd worden. Ouders kunnen pedagogische medewerksters vragen of zij deze geneesmiddelen willen verstrekken aan hun kind op het moment dat het kind op het dagverblijf is. Wanneer een ouder dit aan een pedagogisch medewerkster vraagt, moet dit schriftelijk vastgelegd worden door middel van het formulier ‘Medicijnverstrekkingsverklaring’. Zonder dit ingevulde en ondertekende formulier is het pedagogische medewerksters niet toegestaan medicijnen toe te dienen aan het kind! Meestal gaat het namelijk niet alleen om eenvoudige middelen, maar ook om middelen die, bij onjuist gebruik, tot schade van de gezondheid van het kind kunnen leiden. In geval van het toedienen van pufjes bij astma, dienen de pedagogische medewerksters geïnformeerd te worden door een arts en/of ouders over wanneer en op welke wijze ze deze moeten toedienen. Paracetamol wordt niet aan de kinderen verstrekt enkel op dokters advies.