Goede voeding is een essentiële factor bij de ontwikkeling en het welzijn van het kind, daarom vindt Kindercentrum KidsVille het belangrijk een aantal uitgangspunten met betrekking tot het te hanteren voedingsbeleid duidelijk te formuleren. Zo hebben alle betrokkenen, zoals de pedagogisch medewerkers , kinderen en ouders helder hoe men het beste met voeding om kan gaan en hoe we dat binnen onze kinderopvang geregeld hebben.
Bij het samenstellen van het voedingsbeleid zijn we uitgegaan van de adviezen van het
Voedingscentrum en de voor ieder welbekende schijf van 5. De hoeveelheden die genoemd worden, zijn gerelateerd aan de leeftijd van de kinderen. Het beleid zal aangepast worden als de inzichten van het voedingscentrum veranderen.
Uitgangspunten
Bij het opstellen van het Voedingsbeleid is uitgegaan van de adviezen van het Voedingscentrum waarbij we als uitgangspunt de schijf van 5 voor gezonde keuze van voeding gebruiken.
Kern van deze maaltijdschijf zijn 5 regels voor gezond eten:
eet gevarieerd
eet niet teveel en beweeg
eet minder verzadigd vet
eet volop groente, fruit
ga veilig met voedsel om (om het risico van voedselinfectie te verkleinen / voorkomen)
Op het moment dat het Voedingscentrum met nieuwe inzichten komt, zijn deze inzichten van toepassing.
Protocol voedingsbeleid
Richtlijnen
Pedagogisch mee-eten
Binnen kindercentrum KidsVille vinden we dat onze pedagogisch medewerkers een voorbeeld functie hebben. Daarom eten onze pedagogisch medewerkers mee met de kinderen op de groep. Voor hen gelden dan ook dezelfde regels van dit voedingsbeleid. In de pauze van de pedagogisch medewerkers staat het hen natuurlijk vrij te nuttigen wat zij graag willen, echter in het bij zijn van de kinderen wordt er door de pedagogisch medewerker niet iets anders gegeten dan het voedingsbeleid voorschrijft.
Broodmaaltijden (lunch)
Hier streven we binnen onze kinderopvang naar zoveel mogelijk variatie in de voeding. De gedachte is dat hiermee de smaakontwikkeling gestimuleerd wordt. Bovendien zou de kans op het ontwikkelen van voedselintolerantie en –allergieën verminderd worden.
Een kind mag op de eerste boterham iets hartigs kiezen en daarna iets met zoetwaar. Wel wordt er op gelet dat als een kind meer boterhammen eet, niet steeds hetzelfde beleg wordt gekozen.
Kinderen tussen de één en vier jaar mogen twee tot drie sneetjes brood per dag. Wanneer een kind thuis ontbijt met een boterham is er nog ruimte voor één a twee boterhammen op het kinderdagverblijf. De baby’s krijgen korstjes brood om brood te leren eten. Als de kinderen ouder worden laten wij de korstjes aan het brood zitten zodat de kinderen beter leren kauwen.
Wij kiezen voornamelijk voor volkoren producten. Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B – vitamines en mineralen (zoals ijzer)
Ook kiezen wij voor zachte margarine of halvarine op brood want deze bevat meer plantaardige oliën met onverzadigde vetzuren. Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.
Keuze van broodbeleg:
Zoals al genoemd wordt is variatie belangrijk!
Wij plaatsen bij het kinderdagverblijf maximaal twee verschillende soorten zoet beleg per bij de broodmaaltijd. Standaard beleg is:
Hartig:
Verschillende soorten vleeswaren, kaas, komkommers, tomaten enz.
Zoet:
appelstroop, vruchtenjam, vruchten/hagelslag chocopasta , en pindakaas (niet voor de baby’s)
Keuze van melkproducten
Er wordt bij voorkeur gekozen voor halfvolle en magere melkproducten. Kinderen die geen melk lusten of mogen bieden we of water of diksap aan. Belangrijk vanwege: eiwit, B – vitamines en mineralen (zoals calcium)
Vegetarische kinderen lopen meer risico te weinig ijzer op te nemen doordat ze geen vlees eten. Het ijzer in het brood wordt beter door het lichaam opgenomen als er vitamine C bij ingenomen wordt. Calcium (in melk!) vermindert de opname van ijzer uit het brood. Voor vegetarische kinderen is het daarom beter als melk aan het einde van de broodmaaltijd of op een ander tijdstip gegeven wordt.
Keuze van fruit en groente:
Wij bieden in de ochtend fruit en groente aan. Te denken valt aan de seizoen vruchten maar ook aan tomaatjes, komkommer, paprika en wortel. Indien een kind weinig fruit eet wordt er nog eens extra aangeboden. Indien een kind geen fruit lust overleggen we met de ouders hierover. Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.
Let op geen aardbeien en kiwi’s voor kinderen onder 1 jaar !
Keuze van drinken:
Naast het drinken tijdens de snacks en lunch wordt er ook ’s ochtend en ‘s middag wat te drinken aangeboden. Bij voorkeur wordt gekozen voor vruchtensap of -concentraat, (zoals bv. diksap) limonadesiropen welke natuurlijke suikers (fructose, glucose, sacharose / kristalsuiker) bevatten .
Als kinderen tussen de maaltijden dorst hebben kunnen ze water drinken. Bij warm weer krijgen kinderen meer drinken dan normaal. Soms is het zo dat kinderen om medische redenen van huis ander drinken mee krijgen, wij gieten dit dan over in een beker van ons, zodat het kind geen uitzondering wordt en het met de groep mee kan doen.
Keuze van tussendoortjes en extra’s:
Tussendoortjes zijn belangrijk voor het leveren van voedingsstoffen. We geven bij voorkeur tussendoortjes met zo min mogelijk toegevoegde suikers en / of vet. Tussendoortjes die wij geven zijn rijstwafels, een cracker, een ontbijtkoekje, volkoren/ biscuitjes, soepstengels, rozijntjes, incidenteel popcorn (ongezoet/ongezouten), stukjes komkommer. Dit kan eventueel aangevuld worden met andere groenten zoals wortel en kerstomaatjes. Bij uitzondering, bijv. ’s zomers als het erg warm is en kinderen voldoende vocht moeten binnenkrijgen, kunnen we de kinderen een waterijsje of bouillon geven (krijgen ze namelijk dorst van).
Keuze van kook- en bakactiviteiten :
Bij kook- en bakactiviteiten letten we ook op gezonde voeding. We gebruiken zo mogelijk verse en onbewerkte ingrediënten. Tevens wordt er gelet op hygiëne en veiligheid tijdens de bereiding en het bewaren van de gerechten. (Zie ons protocol Hygiëne voor kleine instellingen)
Natuurlijk houden we ook aan onze algemene criteria vast:
• niet te vet
• niet te zoet
Keuze van traktaties:
Bij traktaties geven wij de voorkeur aan voor zoveel mogelijk gezonde producten om de kinderen uit te laten delen. Ook het trakteren van iets wat niet eetbaar is kan heel leuk zijn.
Indien er snoepzakjes worden getrakteerd mogen de kinderen 1 snoepje nuttigen en de rest wordt meegenomen naar huis zodat ouders thuis kunnen kiezen wat zij hun kind willen geven en wanneer.
Desgewenst kunnen ouders ideeën krijgen voor gezonde traktaties.
Allergieën
Tijdens het intake/kennismakingsgesprek wordt met de ouder(s) afgestemd of er mogelijk sprake is van bepaalde allergieën en / of intoleranties waarmee wij rekening moeten houden. Tevens zal dit onderwerp gedurende de periode dat het kind bij ons in de opvang is constant onder de aandacht zijn van de pedagogische medewerkers en regelmatig besproken worden met de ouder(s).